VASS inventariseert voor de RDW de vragen vanuit de autobedrijven.
Hieronder de meest gestelde vragen en de antwoorden van de RDW:

Dhr. André Nijboer van de RDW geeft aan dat alle zaken per dag bekeken worden. Voor nu ligt de prioriteit bij de M1: verkochte personen auto’s. Hierna zullen de diensten opengesteld worden voor de motoren en bedrijfsauto’s. Ook hier geldt de regel dat deze verkocht moeten zijn. Sinds de openstelling van de mailbox op 30-3-2020 voor de importaanvragen staat de teller op ruim 2.000 aanvragen, dit is een knelpunt. Deze piek zal weggewerkt moeten worden voordat de andere zaken plaats kunnen gaan vinden. Tussen 03-07 april wordt hier meer duidelijkheid over verwacht. RDW hoopt dat 6 april doorgang kan gaan vinden voor de motoren en bedrijfswagens. Hierna zullen de voorraadauto’s gekeurd gaan worden ook via de tijdelijke werkwijze zolang dit nodig is. 

Voorwaarden voor deelname:

 • Uw bedrijf heeft de erkenning Bedrijfsvoorraad;
 • Het voertuig betreft de voertuigcategorie personenauto (M1);
 • Het voertuig betreft geen ernstig schadevoertuig als bedoeld in Artikel 1.1 Regelingvoertuigen; Hieronder wordt in ieder geval verstaan een voertuig:
  waarvan de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd;
  b. waarvan de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd;
  c. waarvan één of meer deurstijlen ernstig zijn vervormd;
  d. waarvan het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt;
  e. waarvan één of meer wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met één van de overige punten;
  f. met ernstige brand- of waterschade, of
  g. waarvan het frame ernstig is beschadigd;
 • Het voertuig voldoet nog aan de beschrijving op het buitenlandse kentekenbewijs;
 • Het voertuig is aantoonbaar verkocht; 
 • Het voertuig moet binnen 5 werkdagen na ontvangst van het RDW Bewijs van Inschrijving op naam worden gezet van de koper; 
 • U betaalt op rekening: aan het einde van de maand ontvangt u een factuur;
 • U stuurt na afloop het buitenlands kentekenbewijs op
 • De foto’s kun je als bijlage meenemen in de mail, dus per foto meesturen. Hoeft niet via een word document. 
 • Rental en voertuigen met lichte gebruikerssporen zijn toegestaan.

De RDW komt hier nog op terug. Omdat niet duidelijk is of dit via het tijdelijke systeem plaats kan vinden

De RDW heeft duidelijk gekozen voor een tijdelijke oplossing waarbij ze niemand bij aanvang uit wilden sluiten. Dus zijn ze los gegaan van alle bestaande processen omdat niet alle bedrijven in aanmerking komen voor de VIA. Zo is er een gelijk speelveld voor iedereen. Deze tijdelijke oplossing zal dus ook komen te vervallen na deze Corona periode. 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de ruim 2.000 aanvragen die op 30-3-2020 zijn ingediend. Er wordt morgen een evaluatie gemaakt over de doorlooptijd. Ze kunnen op dit moment helaas geen 5 dagen garanderen maar doen daar wel hun uiterste best voor. Omdat er nu met een nieuwe werkwijze gewerkt wordt waarbij meerdere gegevens goed bekeken moeten worden hebben ze intern mensen opgeleid die dit goed kunnen beoordelen. Per dag komen er mensen van de RDW bij die kundig zijn om dit te beoordelen nadat ze deze interne training hebben gehad. Dit voor een sneller proces.

RDW heeft dagelijks contact met de belastingdienst om de processen af te stemmen. Helaas heeft de RDW geen zicht op de verwerking van de belastingdienst. Vanuit de VASS aangesloten bedrijven krijgen we wisselende reacties hierover. De ene ontvangt na een dag een betaalbericht en een ander moet 3 dagen wachten. Hopelijk zal de belastingdienst hier snel over communiceren.

 Wij autobedrijven worden ook overspoeld met vragen wanneer een particulier zijn auto in mag voeren. Wij zijn erg positief gestemd dat de RDW de focus legt op de autobedrijven. Dit omdat ze gestart zijn met deze procedure om een financiële armslag voor bedrijven te creëren. De particulier heeft nu minder prioriteit. Zij kunnen nu een auto kopen bij een ondernemer die de verkochte auto kan importeren zodat hij/ zij kan rijden. Het proces voor de particulieren zal opgestart worden na de voorraadauto’s van de ondernemers. Zodra er ruimte ontstaat kan dit parallel gaan lopen. 

Helaas vervallen alle VIA aanvragen. Dat houdt in dat alles dat al in het systeem was gezet niet oproepbaar is door de RDW op dit moment. Heb je je auto verkocht dan moet je hem invoeren via het tijdelijke proces.

De datum waarop je de stukken hebt ingevuld en verstuurd naar de RDW kun je aanhouden als keuringsdatum.

De BPM aangifte moet vooralsnog per post verstuurd worden met de datum goedkeuring RDW (waarop je de aangifte hebt ingediend).

Dit kan via de website van de RDW: 

https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/corona#Laatste%20nieuws

Als je een vraag hebt over een importvraag die je reeds hebt ingediend bij de RDW kun je ze mailen via: coronanoodprocedure@rdw.nl. Wil je een algemene vraag stellen en ben je VASS lid, dan kun je deze vraag via de app sturen via de groepschat, wellicht heeft een collega ondernemer direct het antwoord voor je beschikbaar uit eigen ervaring. Of stuur een mail naar mirjam@vassnederland.nl en ik leg je vraag neer bij de RDW. Doordat we in direct contact staan met de RDW kunnen we snel schakelen.

Klik hier voor de actuele Q&A van de RDW: 

https://www.rdw.nl/over-rdw/nieuws/2020/start-tijdelijke-corona-procedure-individuele-inschrijvingen/veelgestelde-vragen-tijdelijke-importprocedure