VASS-Logo

Auto-ondernemers krijgen nieuwe energie op VASS-ledenevent: Bedrijfsvideo maken? Duik in het diepe!

VASS, de organisatie die de belangen van onafhankelijke garagebedrijven vertegenwoordigt, hield op 15 juni 2023 het jaarlijkse ledenevent. Honderden ondernemers kwamen naar een prachtige locatie, het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn, om elkaar te ontmoeten, te netwerken én te leren van indrukwekkende sprekers, zoals Sam van Dalen en Maarten van der Weijden.

Drie dagen na zijn lezing voor een ademloos luisterend publiek van auto-ondernemers, ging voormalig Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden van start met een nooit eerder vertoonde krachttoer: een Elfstedentriathlon. Die behelst 200 km zwemmen, 200 km fietsen en 200 km hardlopen. Op 18 juni dook Van der Weijden het water in, op 24 juni hoopt hij de laatste kilometers rennend af te leggen en zijn Hercules-taak volbracht te hebben. Het doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek.

Twijfels en onzekerheid bij auto-ondernemers

"Ga ik die eindstreep halen? Ik heb geen idee…", vertrouwt Van der Weijden zijn publiek toe. En dat is het centrale thema van zijn lezing, die ontroert, inspireert en aan het denken zet. Hij vertelt openlijk over zijn twijfels en onzekerheid. "Net als jullie dag in, dag uit met onzekerheden kampen. Auto-ondernemers houden, net als atleten, van doelen stellen. Maar haal je die doelen wel, met de continu veranderende regelgeving en ontwikkelingen in de markt? Waar moet je heen? Met die onzekerheid komt angst." Wat dan helpt, zegt de zwemkampioen, is "weten waar je vandaan komt, wie je bent."

Maarten van der Weijden vertelt in zijn lezing over zijn twijfels en onzekerheden. Drie dagen later zou hij aan de start verschijnen van een Elfstedentriathlon. "Of ik dat ga halen? Geen idee!"

In het geval van Van der Weijden is dat een opmerkelijk verhaal, waar hoop uit te putten valt. Op jonge leeftijd werd hij ernstig ziek, en het was maar zeer de vraag of hij de ziekte, leukemie, zou overleven. Nooit eerder had hij twijfel gekend, maar door zijn ziekte wel. En angst. "Mijn vader hield mij altijd voor dat alles wat je overkomt in het leven, het resultaat is van keuzes die je maakt. Hoe kon ik dan met leukemie in het ziekenhuis liggen? Mijn vader legde mij uit dat dit niets met keuzes te maken had. Soms heb je gewoon domme pech. Dat maakte het voor mij draaglijk."

Van der Weijden herstelde, en werd een onwaarschijnlijke deelnemer aan de Olympische Spelen in Peking, in 2008. Toen was er weer die twijfel. "Want ik was bepaald niet de snelste zwemmer, zou ik dat wel kunnen?" Uiteindelijk zou hij gekroond worden tot Olympisch Kampioen op de 10 kilometer. Met dank aan bondscoach Marcel Wouda, vertelt Van der Weijden. "Die was namelijk ontzettend innovatief en schakelde wetenschappers in."

Experimenten

Van der Weijden vertelt over allerlei experimenten, zoals elke ochtend bij het opstaan met een lamp in zijn ogen schijnen - iets wat doorontwikkelde tot een 'lichtbril' - om te zorgen dat hij 'wakkerder' aan de ochtendtrainingen begon. Of: een hoogtestage, waarbij hij 3 maanden in een speciaal 'hoogte-tentje' sliep, om zo het lichaam te stimuleren meer rode bloedlichaampjes aan te maken. "Ik had net een nieuw vriendinnetje en dat tentje was krap, de relatie overleefde het niet."

Het resultaat na al die inspanningen? "Het had geen enkel effect op mijn bloedwaarden, en mijn prestaties." Stoppen dan maar? Nee. "Ik was natuurlijk verschrikkelijk teleurgesteld, maar Marcel Wouda zei: 'Juist omdat er zoveel onzekerheden zijn, proberen we van alles. Soms werkt dat, en soms niet.' Dus wij terug naar de wetenschapper die dat tentje aanraadde. Bleek dat dat ding overdag averechts werkte." Herstart: 15 uur (niet overdag!) doorbrengen in het tentje, opstaan en lichtbril op, 7 uur onafgebroken zwemmen, weer terug het tentje in. Dag in, dag uit. Met als resultaat die gouden plak in Peking.

De Vass-leden luisteren ademloos naar het inspirerende verhaal van de Olympisch zwemkampioen.

Kies innovaties die bij jou passen

Wat Van der Weijden de auto-ondernemers duidelijk probeert te maken: wees innovatief, probeer dingen, en kies vooral de innovaties die bij jou passen. "En ja, je zult tegenslag ondervinden. Zoals toen ik de Elfstedentocht in 2018 zwom, en na 53 uur moest opgeven. Een mislukking? Nee. Het was de best mogelijke oefening voor de tweede poging in 2019, toen ik de finish wél haalde." Wees dus niet bang om te falen, benadrukt Van der Weijden. Probeer het gewoon nog een keer.

Zijn boodschap is hoopgevend, maar tegelijk ontnuchterend. "Ook al wil je iets heel graag, soms lukt het gewoon niet. Zoals mijn kamergenoten in het ziekenhuis, Bob en Rob. Ook zij wilden, net als ik, dolgraag beter worden en leven, maar dat is niet gelukt. Dat is niet eerlijk, maar domme pech."

Auto's verkopen met video

Ook de andere spreker op het ledenevent van VASS volgde een pad vol twijfels en onzekerheid. Als kind hield Sam van Dalen van tekenen: "Ik was creatief en wist zeker dat ik later een creatief beroep zou kiezen. Daarom was de open dag van het Grafisch Lyceum voor mij een grote deceptie. Ik vond er niets aan."

Shit, wat nu?

Een klasgenoot ging naar de IVA in Driebergen. IVA? "Ja, daar leer je auto's verkopen. Je draagt een mooi pak en scheurt op het eind van de dag in een dikke auto met 150 naar huis." Dat leek Sam wel wat. Zijn moeder zag het ook wel zitten, zijn vader niet. Die hikte aan tegen het lesgeld: "Als Sam daar naartoe gaat, ga ik weg." Na de open dag werd de soep niet zo heet gegeten: "Ik ging naar de IVA en mijn vader bleef."

Sam van Dalen dacht dat zijn video's alleen interessant zouden zijn voor liefhebbers van zijn merk. Dat pakte anders uit.

Geen IVA-jongens

Tja, en toen moest er een baantje komen. Aangespoord door de Fiat/Alfa-dealer in Alkmaar belde Sam met Theo de Wit van Autobedrijf Van Deutekom in Schagen: "Ik zou graag bij u komen werken." De Wits antwoord: "IVA-jongens komen er hier niet in. Die zijn allemaal over het paard getild." "Maar u kent me helemaal niet. Mag ik me dan tenminste komen voorstellen?"

Dat mocht. Toen Sam het bedrijf binnenkwam, zag hij een Ferrari 308 en een 348: "Oh, als ik hier toch eens zou mogen werken…" Theo mocht Sam en Sam mocht Theo en hij werkte er vijf jaar: "Toen was het 2005 en begon ik mijn eigen autobedrijf. In 2007 verhuisde ik naar mijn eigen pand, in 2012 bouwde ik een heel nieuw pand en in 2013 was ik blut."

Zijn bedrijf overleefde, maar geleidelijk verloor Sam het plezier in zijn werk: "Wat ben ik aan het doen?" Hij herkende zichzelf niet meer: "Waar is dat creatieve jongetje gebleven? Dat jongetje dat altijd tekende?"

Leren en doen

Sam heeft een klant met een videobedrijf. Hij gaat met hem mee op een videotrip naar Italië en wordt gegrepen door het werk van Harmen, de video-editor van het team: "Je hebt beeld en je maakt een verhaal."

Dat wil Sam ook. Harmen leert hem de beginselen van het vak en Sam gaat aan de slag. Dat was niet zo moeilijk, vertelt Sam de aanwezige auto-ondernemers, want: "Een camera (mag ook een telefoon zijn), een computer en een internetverbinding, meer heb je niet nodig." Nou ja, een onderwerp natuurlijk. "Mijn vriendin maakte een blog over paardenmeisjes, dus daar begon ik."

Slechte video

Hij maakt een serie Paardenmeisjesvideo's en heeft dan voldoende vertrouwen om een video voor zijn bedrijf te maken. "We hadden een Ducati staan die hoognodig weg moest. Dus daar startte ik mee. Het was een slechte video, slecht beeld, slecht geluid. Maar wel 56.000 views en de volgende dag verkocht!"

Kwaliteit

Dat smaakte naar meer. Sam en zijn team maakten iedere maand een video. Die video's hebben wel degelijk kwaliteit, zien de VAS-leden als Sam die van zijn inkoopvakantie toont.

En dan gebeurt er van alles: "Klanten leerden ons bedrijf kennen. Ze kenden mij, ze kenden onze collega's, ze wisten dat die ene auto was binnengekomen. En er kwamen mensen die helemaal geen auto wilden kopen: 'Ik wilde uw bedrijf nou wel eens in het echt zien'."

Ruk

Andere auto-ondernemers gaan vragen of hij video's voor hen wil maken: "Dat was altijd ruk. Ze vonden mijn idee voor de video niet goed of ze hadden zelf een stom idee. Of ze hadden helemaal geen budget." Dus beperkt hij zich tot video's over zijn eigen bedrijf: "In bedrijven zoals die van ons heb je zoveel vrijheid. Je kan echt doen wat je wilt."

Als bewijs toont hij een video waarin zijn dochters Do en Vai een Fiat Panda kopen.

Vergiffenis

Sam video's worden hits op sociaal media. Dat brengt hem op het idee om een video te maken met 'Kapitein Social Media' in de autowereld: Alexander Sterk. "Je weet wel, de man die video's maakt over de droombolides in de showroom van Louwman Exclusive."

Auto's en creativiteit gaan goed samen, bewijzen Sam van Dalen en Alexander Sterk.

Drie tips voor auto-ondernemers

Samen maken ze een video met de naam: 'Fred', die viral gaat. Als Alexander Sterk ook het podium betreedt eindigen de twee met een prachtig stukje toneel en drie tips voor de auto-ondernemers. De eerste twee: "Doe wat je doet beter dan de rest en werk samen." De derde komt erop neer dat je niet te bang moet zijn en vooral moet dóén: "Vraag om vergiffenis, niet om toestemming."

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram