VASS-Logo

Column op AMT.nl van Mirjam van der Rijt: Gereedschapsmysterie

Column op AMT.nl van Mirjam van der Rijt:  'Landje veroveren'

Column op AMT.nl van Mirjam van der Rijt:

Gereedschapsmysterie

Mirjam van der Rijt werkt al jaren samen met haar partner in hun autobedrijf. Daarnaast heeft ze VASS opgericht: ‘Verenigde Autobedrijven Samen Sterk’. In haar columns schrijft ze over het ondernemerschap.

Ken jij dat? Die lege plek in je gereedschapskist en niemand die weet waar het ontbrekende gereedschap gebleven is? Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik geen eigen gereedschapskist heb binnen ons autobedrijf, maar bijna iedere dag gaat er wel een appje door de bedrijfs-groepsapp over een verdwenen sleutel 10 of 13 of de looplamp. Tot grote frustratie van iedereen! Waar het gebleven is? Dat blijft vaak een mysterie, een beetje zoals sokken die ‘opgegeten’ worden door de wasmachine.

Misschien helpt het om, net als bij een operatie in het ziekenhuis, alle tools te tellen voor en na een grote ingreep. Dat voorkomt vast veel ergernis. Een andere ‘oplossing’: snel dat ene missende gereedschap uit de kist van je collega pakken zodat je eigen kist compleet is. Wel begripvol reageren dat het heel vervelend is dat zijn kist nu niet compleet is. Hoofdschuddend zoek je mee naar sleutel 13 terwijl je ondertussen hard nadenkt waar je je eigen exemplaar hebt gelaten, zodat het gat in de kist weer opgevuld kan worden. Of is het niet nodig die lege plek op te vullen? Kan het opgelost worden door iets anders te bedenken. Is er echt onmisbaar gereedschap?

De gereedschapskist gebruik ik veel als metafoor

De gereedschapskist gebruik ik veel als metafoor binnen Verenigde Autobedrijven Samen Sterk (VASS). Als ondernemer is het fijn om een kist vol tools te hebben die je kunt gebruiken bij het ondernemen. Uit die kist pak je wat je nodig hebt op het moment dat het er toe doet. Er is zo veel waar je als ondernemer alles vanaf moet weten, net als je technici. Mij lijkt het veel handiger om mensen om je heen te verzamelen die jouw kist vullen met tools waar jij gebruik van mag maken. Zo krijg je je eigen gereedschapskist compleet op maat gemaakt.

Het kan zijn dat na verloop van tijd jij gereedschap dat je veelvuldig hebt gebruikt, in de kist legt van een ondernemer die er op dat moment meer aan heeft dan jij. Zo ontstaat er nooit een lege plek. Helaas werkt het zo niet met de kist van techneuten. Of toch wel? Ik heb geleerd dat delen vermenigvuldigen is, dus kan dat de oplossing zijn voor de lege plekken in de gereedschapskist?

Verdwenen gereedschap blijft een mysterie en de uiteindelijke oplossing heb ik ook niet. Misschien is het zo dat je gewoon heel zorgvuldig en nauwkeurig moet werken zodat er niets zoek raakt. Je werkplek zien als een operatiekamer en zorgen dat jij die ene techneut bent die nooit meer een lege plek in zijn gereedschapskist heeft. Dat maakt alles makkelijker. Of brengt het ook wel mooie dingen als je een keer wat kwijt bent? Overleg je meer als er wat weg is en zorgt het ervoor dat je creatiever denkt? Heb je dat gereedschap wel echt nodig of kun je het ook anders oplossen? Die dynamiek die de lege plek brengt kan dus ook heel waardevol zijn. Oké, en soms toch ook wel echt heel irritant!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram