VASS-Logo

Column Mirjam van der Rijt: 'Investeer in de werkplaats van morgen'

Columnist Mirjam van der Rijt benadrukt het belang van investeren in de werkplaats van morgen. Want alleen daarmee blijf je bij én kun je je personeel aan je binden.

Denk jij veel aan morgen? Of aan volgende week, volgende maand of jaar? Ken je die vraag, waar sta je over vijf jaar? Ik word daar altijd zenuwachtig van als ik die vraag krijg. Hoezo moet ik nu weten waar ik dan sta? Geen idee, is dan meestal mijn antwoord, ik kijk niet graag zo ver.

Toch is het niet verkeerd om na te denken over wat een jaar gaat brengen. Maar zeker ook om terug te kijken: hoe is het afgelopen jaar verlopen? Dit om herhaling van ongewenste zaken te voorkomen, maar ook om successen juist wel te kunnen herhalen.

Iedereen onderdeel van de werkplaats van morgen
Ik ben best wel benieuwd wat jullie successen zijn geweest afgelopen jaar. Die van ons was toch wel de verbouwing en herinrichting van de werkplaats. Dat was een mooi ‘samen’ moment, iedereen was onderdeel van de werkplaats van morgen. Zo kijken wij namelijk tegen onze werkplaats aan, we zijn voorbereid op morgen. De onderdelen liggen klaar en geordend voor de beurtjes die ingepland staan of reparaties die uitgevoerd moeten worden. Is er iemand ziek, dan kan een ander het overnemen omdat alles in het systeem is vastgelegd.
Het vergt discipline, maar een goede voorbereiding is alles. Overheadkosten worden vaak als duur bestempeld. Eerlijk gezegd stond ik er eerst ook zo in. Maar onze overhead leert dat door goed te plannen, uitloop in de gaten te houden, te kijken naar de juiste belasting van de werknemers en de onderdelen op voorraad klaar te leggen, er veel efficiënter gewerkt kan worden.

Eerste winst start bij voordeliger inkopen
Ook is er dan de ruimte om voordeliger in te kopen. Want laten we eerlijk zijn, daar start de eerste winst. Qua uurtarief is het vrij lastig om het autobedrijf winstgevend te maken, ook al zit hier veel leergeld in om toch positief te draaien. Als er goed gekeken wordt waar je de onderdelen gunstig aan kunt schaffen kun je veel besparen. Ook dan kun je nog loyaal zijn aan je vaste onderdelenleverancier. Bovendien is het niet verkeerd om hen soms ook scherp te houden qua prijzen.

De olie in ons bedrijf is toch wel ons personeel. Zij zijn onmisbaar om alles gesmeerd te laten verlopen. We zijn hard bezig om verantwoordelijkheden uit te bouwen en ze daar ook aan te houden. Het is een dynamisch proces dat zeker zijn uitdagingen kent, maar zolang we op de hoogte zijn van elkaars kwaliteiten, komen we een heel eind. Zo hebben we de ‘samen beter meter’ van OOMT ingezet. Dit is een aanrader om processen nog efficiënter te laten verlopen. Je krijgt echt inzicht in jezelf en de ander.

"Blijf je niet bij, dan is een andere werkgever al snel interessanter voor je personeel en vliegen ze uit”

Confronterend? Ja, dat zeker, maar wel nodig om klaar te zijn voor de werkplaats van morgen. Want laten we eerlijk zijn: de ontwikkelingen gaan hard en je moet bijblijven. Doe je dat niet dan is een andere werkgever al snel interessanter voor je personeel en vliegen ze uit. Dus investeer. In jezelf, je personeel en de werkplekken. Het zal lonen. Ondernemen is durven, investeren, hoofdpijn en buikpijn krijgen maar hopelijk ook oogsten van wat je gezaaid hebt.
Ik wens jullie een mooi ondernemersjaar waarbij je je klaar maakt voor de werkplaats van morgen. Succes!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram